ΤεχνολογίαΤίτλοι Ειδήσεων

Smartphones που «βλέπουν» μέσα από τοίχους

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει με τις καινοτομίες και τις ιδέες που καθημερινά ακούμε και βλέπουμε. Άλλη μια τεχνολογία είναι και αυτή, όπου προσπαθεί να κάνει κάποια συστήματα να ξεπερνούν τα εμπόδια  που βρίσκονται ανάμεσα στον χρήστη και στο σημείο που θέλουν να δουν. Με λίγα λόγια θα καταφέρνουν οι χρήστες με την βοήθεια τους να βλέπουν σε κάποια τυφλά σημεία.

Δυο καθηγητές, Ο Ντανιέλε Φάτσιο, καθηγητής κβαντικών τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και ο Στίβεν Μακ Λάφλιν επικεφαλής της Σχολής Φυσικών Επιστημών και Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο, πιστεύουν ότι η τεχνολογία αυτή έχει προχωρήσει τόσο ώστε είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί και στα smartphones. Με αυτήν την θεωρία των δύο επιστημόνων θα είναι δυνατή η παρακολούθηση ενός χώρου μέσα από έναν τοίχο, με την χρήση της κάμερας.

Η τεχνολογία αυτή θα επεξεργάζεται τις αντανακλάσεις του φωτός από κάθε είδος αντικειμένου, τις σκιές και άλλες πληροφορίες από διάφορες πηγές, για τα σημεία που δεν υπάρχει οπτική επαφή. Κάτι παρόμοιο έχουμε δει και από την εταιρεία Vayyar Imaging, με έδρα της το Ισραήλ, η οποία έχει αναπτύξει μία νέα εφαρμογή 3D-απεικόνισης την Walabot DIY για Android smartphones.

Ένα  σύστημα με αυτή τη τεχνολογία  θα βοηθήσει αρκετές αποστολές διάσωσης, που θα τους επιτρέπουν να δουν  τι υπάρχει πίσω από κάθε εμπόδιο, αλλά χρήσιμη θα είναι και σε πολλές υπηρεσίες ακόμα. Ελπίζουμε αν βγει στην αγορά η συγκεκριμένη τεχνολογία, να την χρησιμοποιήσουμε για καλούς σκοπούς και όχι για να βλάψουμε άλλους.

Συντάκτης άρθρου:

Σάκης Κατσένιος

Διαχειριστής πολυμέσων-Social Media

Δείτε περισσότερα

Μπαμπατσάνης Γεώργιος

Εκδότης-Διευθυντής ενημέρωσης Ο Μπαμπατσάνης Γεώργιος γεννήθηκε στην Καβάλα στις 06/04/1987. Το 2005 αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Χρυσούπολης ενώ, το 2011 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο τμήμα Φυσικής, της σχολής θετικών επιστημών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα, το 2012 υπήρετησε την σρατιωτική του θητεία στην 16 ΕΜΑ (Επιλαρχία μέσων αρμάτων) στο Διδυμότειχο του Ν. Έβρου. Πρόσφατα, αναγορεύθηκε απόφοιτος μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο: «Περιβαλλοντική Μηχανική και Επιστήμη» του τμήματος μηχανικών περιβάλλοντος του Δημοκρείτιου Πανεπιστημίου Θράκης. Επιλέον, έπειτα από κατατακτήριες εξετάσεις το 2017, εισήχθη στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το 2014 εργάσθηκε ως δημοσιογράφος πολιτικού, αστυνομικού και οικονομικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΑΙΧΜΗ του Δήμου Νέστου. Έπειτα, από μερικούς μήνες ανέλαβε την αρχισυνταξία της ίδιας εφημερίδας. Από το 2016 είναι τακτικό μέλος της ένωσης συντακτών εφημερίδων, περιοδικών και ηλεκτρονικών μέσων βορείου ελλάδος.

Σχετικά Άρθρα

Close