ΣτήλεςΤίτλοι Ειδήσεων

Εξαρτήσεις και ναρκωτικά

Ο εθισμός είναι η εξάρτηση από μία ουσία, η οποία μέρα με τη μέρα γίνεται τρόπος ζωής. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σήμερα βρίσκονται παγιδευμένοι  σε κάποια μορφή εθισμού. Εθισμό στο αλκοόλ, στην νικοτίνη, στα ναρκωτικά, στον τζόγο, στην καφεΐνη, ενώ ο εθισμός από το διαδίκτυο φαίνεται να προκαλεί ένα από τα σημερινά προβλήματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία. Σε κάθε όμως περίπτωση, τα ναρκωτικά αποτελούν μείζον πρόβλημα, τα οποία προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στη θνησιμότητα (ειδικά των νέων).  Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο  Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, το 2015 τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα για όλες τις ηλικίες ήταν 8,7% ανά εκατομμύριο. Διάφορα είδη ναρκωτικών ουσιών μπορούν να αναφερθούν παρακάτω. Η  κάνναβη, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα ναρκωτικά παγκοσμίως, είναι περισσότερο γνωστή σε ανατολικές χώρες και προσελκύει περισσότερο νεαρούς ενήλικες ηλικίας 15-24 ετών. Η ηρωίνη και η κοκαΐνη αποτελούν ναρκωτικές ουσίες, οι οποίες σε οδηγούν σε μια γρήγορη εξάρτηση, ενώ μπορούν να αναφερθούν το LSD (Λυσεργικό οξύ) και οι αμφεταμίνες.

Οι συνέπειες των ναρκωτικών ουσιών ποικίλουν και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες (το είδος της ουσίας, τη διάρκεια χρήσης μιας ουσίας). Παρόλα αυτά, η χρήση μίας ουσίας επιδρά αρνητικά τόσο στη σωματική όσο και στην πνευματική υγεία ενός χρήστη. Διαταράσσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ ο κίνδυνος του θανάτου από παρατεταμένη ή νοθευμένη δόση ουσιών είναι αυξημένος. Παρόλα αυτά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες υπάρχουν θεραπευτικές κοινότητες, οι οποίες παρέχουν προγράμματα απεξάρτησης με διαμονή για διάστημα 6 έως 12 μηνών. Μολονότι, έχουν υιοθετηθεί και προγράμματα εξωτερικής παρακολούθησης, τα οποία προγραμματίζουν συνεδρίες κάθε εβδομάδα με τα μέλη της κοινότητας. (Κοινωνική Εργασία και Εξαρτήσεις, οι Κοινότητες της Αλλαγής, 2011)

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το Νομό Καβάλας υπάρχει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΚΙΒΩΤΟΣ», το οποίο προσφέρει υπηρεσίες απεξάρτησης σε ενήλικες χρήστες νόμιμων αλλά και παράνομων ουσιών. Επιπλέον, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη και προετοιμασία για επανένταξη στην κοινωνία. Στην Καβάλα το Θεραπευτικό Κέντρο πραγματοποιεί προγράμματα εξωτερικής παρακολούθησης (μη διαμονής στο κέντρο) με ωράρια που προσαρμόζονται στις ανάγκες των χρηστών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, η κοινότητα, αν χρήζει αναγκαίο παρέχει τη δυνατότητα φιλοξενίας σε χρήστες που κατάγονται από άλλους Νομούς ή σε χρήστες που δεν έχουν κάποιο υποστηρικτικό περιβάλλον.

  

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

ΜΟΝΑΔΑ, ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ          

ΚΑΒΑΛΑ, Γαληνού 27

Τηλέφωνο Επικοινωνίας. 2510-245835

www.kethea-kivotos.gr

Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ για τα ναρκωτικά:1145

 ΜΟΝΑΔΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Οδός: Τσολάκη και Αθηνάς (γωνία).

Τηλέφωνο Επικοινωνίας:2510-223131

 

 

Συντάκτης άρθρου: Ιωάννα Ψωμά

Φοιτήτρια του τμήματος κοινωνικής διοίκησης και πολιτικής επιστήμης (Δ.Π.Θ)

Κατεύθυνση: κοινωνικής εργασίας

 

Δείτε περισσότερα

Μπαμπατσάνης Γεώργιος

Εκδότης-Διευθυντής ενημέρωσης Ο Μπαμπατσάνης Γεώργιος γεννήθηκε στην Καβάλα στις 06/04/1987. Το 2005 αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Χρυσούπολης ενώ, το 2011 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο τμήμα Φυσικής, της σχολής θετικών επιστημών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα, το 2012 υπήρετησε την σρατιωτική του θητεία στην 16 ΕΜΑ (Επιλαρχία μέσων αρμάτων) στο Διδυμότειχο του Ν. Έβρου. Πρόσφατα, αναγορεύθηκε απόφοιτος μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο: «Περιβαλλοντική Μηχανική και Επιστήμη» του τμήματος μηχανικών περιβάλλοντος του Δημοκρείτιου Πανεπιστημίου Θράκης. Επιλέον, έπειτα από κατατακτήριες εξετάσεις το 2017, εισήχθη στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το 2014 εργάσθηκε ως δημοσιογράφος πολιτικού, αστυνομικού και οικονομικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΑΙΧΜΗ του Δήμου Νέστου. Έπειτα, από μερικούς μήνες ανέλαβε την αρχισυνταξία της ίδιας εφημερίδας. Από το 2016 είναι τακτικό μέλος της ένωσης συντακτών εφημερίδων, περιοδικών και ηλεκτρονικών μέσων βορείου ελλάδος.

Σχετικά Άρθρα

Close